Dåliga synvanor

Som jag nämnt på sidan ”Om synträning” förorsakas olika synfel av felaktiga synvanor och spänningar i ögonmusklerna. En person som har haft försämrad syn under en längre tid är dock inte medveten om dessa vanor. De blir naturliga och man glömmer bort hur friska ögon fungerar och hur det känns att se något klart på både nära och långt avstånd. Man går och tror att alla använder ögonen på detta sätt. Men så är inte fallet och för att kunna se tydligt igen måste man lära sig de naturliga synvanorna på nytt.

De dåliga synvanorna leder till ytterligare spänningar i ögonen och synen försämras ytterligare. I stället för att slappna av i ögonmusklerna fortsätter personen att anstränga ögonen för att se bättre. Så skapas en ond cirkel och snart skaffar man ett par starkare glasögon.

Vad är det för felaktiga synvanor jag pratar om? Esther Joy van der Werf (www.visionsofjoy.com) föreslår att vara uppmärksam på följande destruktiva synvanor.

1. Människor med dålig syn försöker ofta se något klart genom att anstränga sina ögon. Vi är övertygade om att det krävs ansträngning för att se något tydligt men det naturliga seendet sker faktiskt spontant.

2. Personer med synfel är benägna att stirra, dvs titta på något utan intresse, utan att blinka eller utan att röra på ögonen.

Sluta stirra!

Att stirra är en dålig synvana.

3. De som ser dåligt försöker ibland se klart alla detaljer samtidigt. Med andra ord är deras uppmärksamhet spridd över hela området i stället för att fokusera på det som de riktar sin blick mot. Dr. Bates kallade det för eccentric fixation.

4. Man koncentrerar sig på en detalj samtidigt som man ignorerar det perifera seendet totalt (tunnelseende). Detta händer ofta när man sitter framför datorn.

5. Glasögon (ordinerade glasögon, solglasögon, m.m.) och kontaktlinser leder till ansträngda ögon. Solglasögon förhindrar ögonen från att erhålla tillräckligt mycket ofiltrerat solljus, som även innehåller ultraviolett ljus.

6. De som har problem med synen har ofta hållningsproblem, t.ex. spänningar eller värk i nacken och axlarna.

7. Människor med synfel kan omedvetet undvika huvudrörelser då de rör ögonen åt olika håll.

8. Att uppskjuta sömn när man knappast orkar hålla ögonen öppna är också en dålig synvana.

9. När man haft försämrad syn under en lång tid är det lätt att förlora hoppet om att klar syn kan återställas. Man förväntar sig att uppleva oskärpa hela tiden och slutar spana efter detaljer, för man inte längre tror på att man kan se dem.

De dåliga synvanorna är många och här har jag nämnt bara några av dem. Synträning handlar om att bli medveten om dessa vanor hos sig och börja göra övningar som hjälper bli av med dem. Dr. Bates har utarbetat talrika övningar för att motarbeta de ogynnsamma synvanorna. Dessa övningar kan man hitta i relevanta böcker och/eller man kan besöka en workshop eller seminarium i synträning.

Om ni vill lära er mer om hur man kan motverka de dåliga synvanorna kan ni gå Esthers distanskurs http://www.visionsofjoy.org/classes.email.htm

Vill du få besked om när en ny artikel publicerats kan du prenumerera här.

Annonser

4 svar till “Dåliga synvanor

 1. Anna !
  Hur mycket,lite använder du glasögon Klarar du det dagliga livet utan glasögon? Är det något som är särskilt svårt utan glasögon ?

  Gilla

 2. Hej Per!
  I januari i år började jag en kurs hos en amerikansk utbildare i synträning. Enligt hennes (och Bates) rekommendationer försökte jag begränsa användandet av glasögon till de tillfällen då jag verkligen inte kunde klara mig utan dem. Eftersom jag gjorde olika avslappningsövningar under tiden var det inte så svårt att bli van vid suddigheten omkring mig. För när man tar av glasögonen är det viktigt att lära sig att inte försöka urskilja det som man inte kan se. Just nu använder jag mina glasögon endast när jag sitter vid datorn. Det är ungefär 1-4 timmar om dagen. Och när jag använder dem så är det svagare glasögon (-3,75) som gäller.
  I början var det svårt och jag omedvetet försökte se tydligare genom att anstränga ögonen. Men allt eftersom man lär sig att känna spänningar i ögonmusklerna och känna igen de dåliga synvanorna blir det lättare och lättare att motverka dem.
  Just nu kan jag se på ett mer avslappnat sätt även när jag inte bär glasögon och det är ju det som är meningen med Bates metoden. Avslappnade ögon ser perfekt.
  Skicka ett mejl till mig om du vill höra mer om kursen 🙂

  Gilla

 3. Ping: Varför man misslyckas med synträning -1 | reoptimeyes

 4. Ping: Har någon lyckats med synträning? | reoptimeyes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s