När man ser sämre på ett öga (övningar)

Detta inlägg är mitt svar på en fråga ställt av en trevlig 13-årig tjej (se frågan i kommentarer till artikeln ”Om du kört fast”).

Om du ser dåligt på ett öga skulle de flesta synövningar utarbetade av Bates kunna hjälpa dig, bara du behöver täcka det öga som ser bra. Du kan täcka ögat med handen eller göra en pirat ögonlapp 🙂 Bara var noga med att varken handflatan eller ögonlappen trycker på ögat och du ska kunna blinka med det täckta ögat som vanligt. Några blundar med ett öga medan de tränar det andra ögat men jag tycker att det förorsakar spänningar i ögonmusklerna, därför brukar jag täcka ögat med handen i stället.

Eftersom det finns många synövningar för närsynta kan jag tyvärr inte beskriva alla här. Så jag har valt 2 övningar som jag hoppas kan hjälpa dig.

1. Övning med ett snöre.

Först måste du hitta din bortre punkt för klart seende.

Ta ett bokmärke eller ett annat föremål med tryckt text på. Storleken på texten ska vara mer än 2 mm på höjden och ha god kontrast. Ta ett måttband (c:a 1 m eller längre) och fatta noll-änden med ena handen och låt vila under ögat som du vill mäta synen på. Med den andra handen håller du en penna medan den andra änden av måttbandet glider genom din hand medan du flyttar bokmärket från dig. Hitta den punkt som är längst från dig men där du fortfarande kan se texten på bokmärket skarpt. Detta är din bortre punkt för klart seende. Notera avståndet på måttbandet. Vid behov gör samma sak med det andra ögat.

Den bortre punkten ska vara i samma läge för båda ögonen. Om det är skillnad för den bortre punkten mellan dina ögon, måste du träna det svagare ögat först så att din syn blir likvärdig på båda ögonen.

Övningen: Ta ett bokmärke/en penna och börja flytta det sakta fram och tillbaka förbi din punkt för skarp syn. När du gör det kommer ögonen att försöka fokusera på det och sträcka ut synen. Man kan göra övningen både med eller utan snöre.

(Denna övning har jag lånat från kursmaterialet från Leo Angarts workshop)
Övningen måste göras c:a 5 min. men ofta, 10 ggr om dagen.
Jag kan tillägga att när du gör övningen försök inte stirra på föremålet utan tillåt blicken vandra, blinka och andas djupt.

2. Övning för att balansera synen på båda ögonen med hjälp av mentala bilder.

Sätt dig vid ett bord, ta ett föremål som är trevligt att titta på (t.ex. ett äpple, en penna, etc) och lägg det framför dig på ett avstånd där du kan se det med en bra skärpa.
För att låta dina ögon slappna av gör handpåläggning (palming) genom att placera dina handflator över ögonen. Handflatorna ska inte trycka mot ögonen utan vila lätt mot skallbenen kring ögonen. Efter dina ögon vilat en stund ta bort handen från det starkare ögat och låt ögonen vara slutna en stund till (det svagare ögat är fortfarande täckt med handflatan). Sedan öppna ögonen ett kort ögonblick (kortare än en sekund) och titta på föremålet med det starkare ögat liksom du vill ta en bild på föremålet som med en kamera. Sedan blunda igen och försök föreställa dig föremålet lika skarpt i ditt minne som du såg det med öppna ögon. Sitt med slutna ögon några sekunder eller minuter beroende på hur spända dina ögon är och känn hur spänningen försvinner. Sedan ta en bild till och blunda igen. Ta flera sådana bilder med det öga som du ser bra med tills du har en bra skarp bild av föremålet i minnet. Bates kallade sådan fotografering för ”flashing”.

Sedan gör ”flashing” som beskrivit ovan med det svagare ögat. Använd den skarpa mentala bilden av föremålet som du fick tidigare för att hjälpa det svagare ögat att få samma skärpa på mentala bilden. Dvs när du tar bilden med det svagare ögat och sedan blundar försök att komma ihåg den skarpa bilden som du fick med det starkare ögat.
(Denna övning har jag lånat från Esther van der Werfs distanskurs http://www.visionsofjoy.org/classes.email.htm)

Kom ihåg att målet med alla synövningarna är att åstadkomma avslappning i ögonmusklerna, så var noga med att inte anstränga dina ögon och psyke under träningen. Det ska vara roligt att träna synen. Om du inte lyckas att få resultat direkt bli inte avskräckt utan fortsätt och du kommer snart att märka förbättring.

Ofta krävs det mentalt arbete förutom ögonövningar för att åstadkomma ett bra resultat, t.ex. arbete med begränsande övertygelser, med din tro på din förmåga att klara synträningen hela vägen, motivation, m.m. Synträning omfattar många moment som inte går att täcka i en blogg och det är individuellt. Så testa gärna de övningar jag beskrivit här men jag rekommenderar också att gå en kurs i synträning.

Om du vill skicka mig ett mejl  kan du använda kontaktformuläret nedan:

2 svar till “När man ser sämre på ett öga (övningar)

  1. Ginnyflickan

    Skitbra blogg! Kommer nog kommentera ännu mer så du blir trött på mig. Tack för ögonövningarna, jag kan inte fatta att jag hittade bloggen!

    Gilla

  2. Du är så välkommen!:) Du kan också gilla Reoptimeyes på Facebook om du inte ännu gjort det för att ha koll på nya inlägg och kommentarer
    https://www.facebook.com/reoptimeyes?ref=stream
    Lycka till med synträningen!

    Gilla

Lämna en kommentar