Ett roligt sätt att synträna (en synövning med 3D stereogram)

Det ska vara roligt att träna synen! Och därför vill jag berätta idag om övningen med 3D stereogram. Det är inte bara roligt att kunna se 3D bilder men också nyttigt för ögonen enligt ögonspecialister. När man jobbar framför datorn under en lång tid, tvingas ögonen att fokusera på ett och samma avstånd, ögonmusklernas rörelsebehov begränsas och spänningar i ögonen uppstår.
3D bilder hjälper ögonen ändra fokus och ögonmusklerna börjar arbeta aktivt. Detta i sin tur leder till ökad blodcirkulation och avspänning i ögonmusklerna.

3D stereogram är tredimensionella bilder som finns dolda i en annan bild.
Kan du se den tredimensionella figuren i bilden nedanför?


Våra ögon ser världen ur två olika synvinklar och när de två bilderna rapporteras till hjärnan skapas 3D-effekten. Den 3D-effekt som uppkommer i stereogram-bilder är ett resultat av människans förmåga att ur skillnaden mellan vänsterögats bild av omvärlden och högerögats bild av omvärlden förnimma djup.

För att den dolda tredimensionella figuren skulle kunna träda fram måste man titta på bilden på ett speciellt sätt.
Det finns flera sätt att lyckas med det. Jag brukar placera 3D stereogram så nära ansiktet som möjligt och sedan flytta bilden längre bort från ansiktet mycket långsamt samtidigt som jag slappnar av i ögonmusklerna. När jag gör det brukar ögonen fånga stereogrammet.
När man håller bilden jättenära näsan kan det hända att skelning uppstår. Om du försöker blinka bort skelningen och slappna av i ögonmusklerna kan du börja se 3D-figuren inne i bilden.

Efter du lyckats att fånga 3D bilden se till att du blinkar ofta (viktigt!) och är avspänd i ögonmusklerna.

Övningen med 3D stereogram anses också ha en god effekt på synen hos barn.

Övningen med 3D-bilder är ett bra sätt att låta dina ögon slappna av när du jobbar mycket vid datorn. Du behöver bara öppna en sida med 3D bilder på internet och så tar du en trevlig paus. Om du vill dock använda övningen mycket och speciellt när det gäller synträning hos barn kom ihåg att synträning med hjälp av 3D stereogram gynnar mer om man använder dem i pappersformat än om man tittar på dem på datorskärmen. Det går utmärkt att skriva ut dem från datorn.

Det kan hända att du inte kan se 3D-effekten vid första försöket och behöver träna lite innan du lyckas. Det gick inte direkt för mig heller. Vissa stereogram är dessutom lättare än de andra.

3D stereobild Våren

För att hitta flera 3D stereogram kan du enkelt googla fram dem på internet.

Skriv gärna dina kommentarer om denna artikel här nedanför.
Har du lyckats att fånga 3D-figuren i bilderna högre upp?

PS Vill du lära dig flera synövningar som man kan göra när man jobbar vid datorn kan du ladda ner mitt gratis häfte ”Hur du kan förbättra din synförmåga vid tidsbrist”.
Du kan också besöka mina gratis webbinarier och kurser inom synträning. Schemat här.

 

Lämna en kommentar